Additional Pages
Custom Links
Connect With Us
 

AKEF verstrekt financiering aan BYBORRE

Het Amsterdamse Klimaat & Energiefonds verstrekt BYBORRE een financiering om de ontwikkeling en productie van duurzame textiel in Amsterdam uit te breiden.

 

De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot, voor 20% van het afvalwater en staat bekend om haar inefficiënte productieproces, grote energievraag en vele vervoersbewegingen. BYBORRE doorbreekt een bijzonder vervuilend productieproces door textiel op een duurzame wijze in Amsterdam te ontwikkelen en produceren.

BYBORRE produceert textiel met rest- en duurzame materialen en gebruikt breitechnieken waarmee verspilling en het energieverbruik wordt gereduceerd. De mainstream textielbranche richt zich op het maken van zoveel mogelijk textiel tegen een zo laag mogelijke prijs. De functionaliteit en ​footprint van textiel is men daarbij uit het oog verloren. BYBORRE brengt dit op een innovatieve wijze weer terug. Door merken en professionele designers in staat te stellen om ​on-demand​ textiel te configureren en produceren wordt op een unieke wijze op de vraag van de afnemers ingespeeld. BYBORRE cureert hierbij altijd dat gebruik wordt gemaakt van de meest duurzame garens die beschikbaar en bruikbaar zijn. Door de waardeketen op deze manier 180 graden te draaien van een inkoop georiënteerd proces naar een creatief design proces, geeft BYBORRE direct toegang tot textiel innovaties en duurzaamheid slagkracht voor merken, zoals Adidas, Rapha, Eastpak and GORE-TEX.

 

Het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF) heeft in juni een financiering van 1.5 miljoen euro verstrekt aan BYBORRE waarmee het brei lab in Amsterdam kan worden uitgebreid en de software ontwikkelingen kunnen worden versneld. Casper Heijsteeg, investment manager bij het AKEF: “toen BYBORRE ons benaderde zagen wij direct het verduurzamingspotentieel van deze industrie en de innovatiekracht van het team achter BYBORRE. Dit is de eerste investering in de textielindustrie van AKEF. Ik denk dat we in Amsterdam trots kunnen zijn, dat we op zo’n innovatieve wijze een nieuwe dimensie aan het produceren van textiel kunnen voegen”.

Arnoud Haverlag, co-founder & CEO: “Het is inmiddels duidelijk dat de industrie de omvangrijke problemen niet meer kan negeren en dat ontwerpers, merken en leveranciers verantwoordelijkheid moeten nemen. BYBORRE is trots dat we vanuit Amsterdam zinvolle textiel oplossingen kunnen bieden aan prominente en opkomende merken wereldwijd. En het is voor ons heel logisch om Amsterdam als hub voor textiel innovatie op de kaart te zetten, door het sterke imago op het gebied van creativiteit, digitaal talent, innovatie en duurzaamheid. We zijn enorm enthousiast dat AKEF ons ondersteunt in de missie om de textiel industrie wereldwijd te veranderen en te verduurzamen vanuit Amsterdam.”

 

Over BYBORRE

BYBORRE is een textile innovatie studio uit Amsterdam opererend op het snijvlak van textiel ontwikkeling, functionaliteit en duurzaamheid. BYBORRE is naast ontwikkel en productie hub, een innovatieplatform die de industrie uitnodigt om betere, relevantere en duurzamere producten te maken voor de mens en de planeet.

BYBORRE stelt merken in staat om de perfecte textiel op maat te configureren en produceren. Het doel is om de industrie te transformeren van een inkoop georiënteerd proces naar een design en innovatie game. Door ontwerpers volledige controle te geven vanuit één centrale plek over alle textiel elementen, stelt BYBORRE ze in staat om betere producten te maken voor consument en planeet (functionaliteit, ​footprint,​ esthetiek), zonder zich zorgen te hoeven maken over een ingewikkelde waardeketen met veel negatieve nalatenschap.

Merken zoals Adidas, Descente, Rapha, Eastpak, GORE-TEX werken met BYBORRE textiel vandaag de dag. Het eigen label van BYBORRE is de perfect manifestatie van de laatste innovaties van de studio en het brei lab. ±40 premium boutiques in de wereld verkopen de kleding van het eigen label, inclusief winkels als Browns in London, Isetan in Tokyo, and Snowpeak in NY.