Additional Pages
Custom Links
Connect With Us

BYBORRE haalt € 3,2 miljoen op voor de doorontwikkeling van een platform voor duurzame textielproductie

BYBORRE, de in Amsterdam gevestigde textielinnovatiestudio, haalt € 3,2 miljoen op in een series-A investeringsronde geleid door SHIFT Invest (Vandebron, The Renewal Workshop, Protix) samen met bestaande investeerder het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (Vandebron, Aectual) en bestaande angel-investeerders. De investering wordt gebruikt voor de doorontwikkeling van BYBORRE’s on-demand textielplatform (Textile Development Kit, “TDK”) en de uitbreiding van haar wereldwijde on-demand productienetwerk.

De textielindustrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. De industrie produceert grote hoeveelheden afval en is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en 20% van de wereldwijde waterverspilling. Factoren die hieraan bijdragen zijn inefficiënte productieprocessen, een hoge energievraag en veel onnodig transport van goederen en mensen. BYBORRE daagt de industrie uit om af te stappen van deze status-quo. De missie van BYBORRE is het creëren van “conscious creators”, ontwerpers die zich bewust zijn van de milieu impact van hun product, en stelt deze groep in staat duurzamer te produceren.

On-demand duurzame textielproductie

BYBORRE pleit voor het delen van kennis en expertise, en nodigt daarom andere merken uit op haar platform voor duurzame, hoogwaardige textielproductie. Het is een open source benadering: via BYBORRE’s TDK hebben ontwerpers online toegang tot duurzame grondstoffen, innovaties en creatieve tools, allemaal op één plek. Merken kunnen hier zelf textiel ontwerpen, naar eigen stijl, eisen en esthetiek. BYBORRE verzorgt vervolgens de on-demand productie gebruik makend van bestaande capaciteit van productiepartners.

Doorbraak in traditionele industrie 

Borre Akkersdijk, medeoprichter en creatief directeur van BYBORRE: “We zijn vanaf het moment dat we geboren worden bijna elke minuut in contact met textiel. Het is daarom fascinerend om te zien dat er in de afgelopen decennia desondanks nauwelijks iets is veranderd in deze zeer traditionele industrie. We kijken ernaar uit om samen te werken met partijen die onze wens delen de status-quo aan te pakken. We werken samen met de meest gerespecteerde ontwerpers en merken wereldwijd, en bieden hen de tools om textiel opnieuw betekenis en vorm te geven. BYBORRE is een beweging”. Toonaangevende leveranciers zoals GORE-TEX, The Woolmark Company, Santoni (rondbreimachines), Mayer & Cie werken al samen met BYBORRE. Merken die het BYBORRE-platform al gebruiken zijn adidas, BMW, Rapha, Descente, Kapital, Natuzzi, Bedwin & The Heartbreakers, MINI en vele anderen.

Inspirerende textielinnovaties uit Amsterdam

Guus Verhees, managing partner van SHIFT Invest; “BYBORRE heeft als doel de hele cyclus van textielcreatie en productieprocessen te verbeteren en nodigt partijen wereldwijd uit zich hierbij aan te sluiten. De manier van werken van BYBORRE heeft zich al ver buiten hun studio verspreid. BYBORRE inspireert tal van merken om na te denken over mogelijkheden van duurzame textielproductie en wat dit betekent voor hun collecties.

Casper Heijsteeg, fondsmanager bij AKEF en partner bij e3 Partners: “Dit is het moment om je verantwoordelijkheid te nemen en je bewust te zijn van de impact van hetgeen je ontwerpt en produceert. Ontwerpers, merken en leveranciers moeten actie ondernemen. Het feit dat BYBORRE hen een duurzame oplossing uit Amsterdam aanbiedt, past goed in de missie van AKEF.”

Arnoud Haverlag, CEO en medeoprichter van BYBORRE: “Amsterdam is dé plek voor textielinnovaties; de regio heeft een sterke reputatie als het gaat om creativiteit, digitaal talent, innovatie en duurzaamheid. We zijn blij dat SHIFT en AKEF, met hun sterke netwerk en gedeelde impactfocus, ons zullen ondersteunen in onze missie om de wereldwijde textielindustrie vanuit Amsterdam te veranderen.”

Over SHIFT Invest

SHIFT Invest is een Nederlands venture capital fonds dat investeert in innovaties in agricultuur, groene technologie, circulariteit en duurzame materialen. Middels haar investeringen streeft SHIFT ernaar een positieve impact op milieu of gezondheid te realiseren, naast financieel rendement. Samen met de partners in het fonds, biedt SHIFT ondernemers een breed netwerk en kennis van diverse sectoren. SHIFT wordt gemanaged door NBI Investors, een team van ervaren investment professionals en ondernemers.

Over BYBORRE

BYBORRE gelooft in een radicale benadering van textiel – door na te denken over de toekomst van mens en planeet, creëren we stoffen voor de volgende generatie. We negeren het traditionele, het verkwistende en onbuigzame, en stellen in plaats daarvan alles ter discussie, van de productieketen tot het creatieve proces. De missie van BYBORRE is het creëren van “conscious creators” en hen onderdeel te maken van “iets groters”. Daarom nodigen we anderen, van iconische merken tot gerespecteerde instellingen, uit om de kracht van op maat gemaakte en duurzame textielcreatie te verkennen en ons innovaties en technologie te gebruiken door deze partijen toegang te geven tot ons platform. Met onze Textile Development Kit™ kunnen ontwerpers, kunstenaars en alle andere “creators” onze innovatieve en verantwoorde textielcreatieprocessen gebruiken, naar eigen inzicht en ontwerp; er is geen limiet aan hoe de uiteindelijke stoffen eruit kunnen zien of de mogelijke toepassingen. Zie het als een baanbrekend stukje open source denken, een kans om op een duurzame, bewuste manier het beste textiel voor je bedrijf of merk te creëren. Het resultaat is een klein beetje het BYBORRE-ethos, zo vormgegeven dat het past binnen het DNA van je eigen merk. We noemen het “BYBORRE INSIDE”.