Additional Pages
Custom Links
Connect With Us
 

GrowX lanceert grootschalig stadstuinbouw project in Amsterdam

GrowX lanceert grootschalig stadstuinbouw project in Amsterdam

GrowX produceert kruiden en salades die op bestelling worden geteeld door chef-koks in Amsterdam

Urban Farming en dakkassen zijn de nieuwe trends in grote steden. In Amsterdam pakt men het iets ambitieuzer aan. Tuinbouw in meerdere lagen, oftewel verticale landbouw. John Apesos, winnaar van de de TEDx Amsterdam Award, en ingenieur Jens Ruijg, zijn de ondernemers achter GrowX dat zich richt op vertical farming solutions. GrowX heeft als missie de transitie naar een duurzame stadslandbouw te versnellen. Het eerste project, GrowX Amsterdam, wordt een meerlaagse ‘boerderij’ voor salades en kruiden in een leegstaande bedrijfsruimte van 1300 mgoed voor 180 ton salades en kruiden per jaar. Er zijn momenteel meerdere locaties in Amsterdam in het vizier. Binnen 2 maanden zal de definitieve locatie bekend worden gemaakt.

John Apesos: “Geavanceerde stadsboerderijen bieden steden de mogelijkheid vers voedsel, zeer lokaal en het gehele jaar door te verbouwen, de salades en kruiden worden in eerste aanleg op bestelling geteeld voor restaurants in Amsterdam”.

Pim Evers , oprichter van de Hannekes Boom , Vergulden Eenhoorn , en vele andere populaire restaurants is onderdeeel van de adviesraad van GrowX: “Vertical Farming biedt ongekende mogelijkheden voor Amsterdam en vele andere steden over de hele wereld. GrowX herdefineert vers voedsel voor de Amsterdamse restaurant scene.”

Noah Tucker , mede-eigenaar van Fraiche Hospitality en Staring at Jacob , was één van de weinigen die het nieuwe product proefde van de demo-installatie.  “De rucola die we proefden, geproduceerd door GrowX in de Impact Hub Amsterdam in 2013, smaaktte wellicht beter dan het tuinverse product . Bijkomend voordeel van pesticide-vrije bladgroente; Wassen is overbodig!”

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) is wereldwijd 70 procent van het waterverbruik bestemd voor landbouw. Foodmiles en voedselafval stoten grote hoeveelheden CO₂ en andere broeikasgassen uit. Door de hyperlokale teelt zijn 98% minder foodmiles benodigd. Daarnaast beperkt de zeer korte keten het voedselafval tot een minimum en zorgt waterhergebruik voor een besparing van ruim 90%.

Het Amsterdamse Klimaat en Energie Fonds en Nationaal Groenfonds verstrekken de financiering in de vorm van aandelen en leningen.

Wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho van de gemeente Amsterdam: “Het belang van stadslandbouw en een duurzamere omgang met voedsel wordt steeds meer erkend, en het is fantastisch dat de initiatieven in de stad als paddenstoelen uit de grond schieten. GrowX is hier een mooi voorbeeld van, en ik ben trots dat we dit als gemeente mede mogelijk kunnen maken.”

Over het Amsterdams Klimaat & Energiefonds

Het Amsterdams Klimaat & Energiefonds is opgericht in juli 2013. Het is een revolverend fonds ter grootte van EUR 45 miljoen. Het fonds investeert marktconform in projecten die aantoonbaar bijdragen aan energiebesparing, duurzame energie opwekking en energie-efficiency.

Over het Nationaal Groenfonds

De missie van het Groenfonds is om de ontwikkeling, het beheer en het behoud van natuur en landschap in Nederland en de relatie tussen natuur, samenleving en omgeving te bevorderen.

Over GrowX

GrowX wil de stadslandbouw versnellen door zogenaamde vertical farms te bouwen en te exploiteren. Terwijl de wereldbevolking sterk blijft groeien, worden met name de steden het nieuwe thuis van de mensheid met al gevolgen van dien. GrowX Amsterdam produceert duurzaam, schoon, en veilig voedsel voor restaurants: Dagelijkse oogst op bestelling! info@growx.co